Uf, zasa!

 

Opäť sú tu. Pre mnohých, pravdepodobne najmä ženy, čas stresu. V poslednej dobe sa našťastie o tomto období hovorí viac. Riešime skutočné hodnoty ako sú rodina, pokoj a láska. Koľko z toho sme však schopní pretaviť do reality? Sme schopní odolať tlaku zo strany obchodníkov, očakávaní všetkých okolo a aj našich detí? V roku 2002 odborníci z Knox University urobili výskum s názvom „Čo sú to Veselé Vianoce?“  Štúdia ukázala, že ľudia, ktorých životy sú zamerané na ciele ako intimita a spolupatričnosť, prežívajú Vianoce vo väčšej pohode ako ľudia, ktorí sa viac zaujímajú o peniaze, majetok a imidž.

V súvislosti s tým prebehol iný výskum, ktorý vytýčil 7 hlavných činností, ktoré reprezentujú vianočné sviatky. Sú to: trávenie času s rodinou; účasť na náboženských aktivitách; zachovanie tradícií (napr. zdobenie vianočného stromčeku), utrácanie peňazí za darčeky pre blízkych; prijímanie darov od ostatných; pomoc tým, ktorí mali menej šťastia ako my; zmyslové zážitky (napr. dobré jedlo, pitie a pod.).

Výskum tiež ukázal, že muži boli oveľa šťastnejší a menej stresovaní ako ženy v priebehu vianočných sviatkov.

 

Počas prieskumu žiadali účastníkov, aby každý bodovo od 1 do 5 ohodnotil, ktoré z týchto siedmich bodov boli naozaj súčasťou ich vianočných sviatkov. Na otázky odpovedali dospelí ľudia vo veku 18-80 rokov. Štúdia zistila, že približne tri štvrtiny opýtaných mali uspokojivé vianočné sviatky, 10% účastníkov malo veľmi zlé Vianoce. Ale 44% ľudí uviedlo, že vianočné sviatky boli pre nich stresujúce, napriek tomu, že nakoniec boli spokojní. Najviac sa tešili z času, ktorí trávili s rodinou. Druhá obľúbená činnosť bola jedlo a pitie, potom náboženské aktivity, zachovávanie tradícií, nakupovanie darčekov pre blízkych, prijímanie darov a nakoniec pomáhanie iným.

Výskum tiež ukázal, že muži boli oveľa šťastnejší a menej stresovaní ako ženy v priebehu vianočných sviatkov. Takisto starší ľudia prežívali sviatky šťastnejšie a pokojnejšie. Neboli zistené žiadne rozdiely v tom, či majú šťastnejšie Vianoce bohatí, šikovní, zadaní a pod. Tieto faktory nemali zásadný vplyv na to aké dobré máme Vianoce. Ide v podstate len o naše vnútorné nastavenie a vnímanie tohto obdobia. Kasser a Sheldon, ktorí tento prieskum realizovali, došli k záveru, že materiálne aspekty moderných vianočných osláv môžu v skutočnosti ohroziť psychický stav, zatiaľ čo rodinné a duchovné činnosti môžu pomôcť ľuďom cítiť sa viac spokojne.

Profesor Mark Griffiths hovorí, že Vianoce sú čas dávania a prijímania. Pre mnoho ľudí sú však obe činnosti ťažké. V neposlednom rade preto, že darom sa prikladá prehnaný význam. Môžu slúžiť ako nástroje vplyvu, moci, sympatie, emócií alebo ako ukazovateľ hodnoty vzťahu.

Je to veľmi zradná záležitosť. Pre niekoho je ideálny dar ručne vyrobený, pre niekoho finančne náročný, pre niekoho nápaditý, pre niekoho veľmi originálny a výnimočný. Základný problém je, že dávanie daru ukazuje to, čo si myslíte o druhých. Darčeky sú vlastne materiálne zobrazenie toho, ako vnímame iných. Zároveň môžu fungovať ako nástroj dominancie v prípade, že niekto rieši finančnú hodnotu daru a má pocit, že ostaní sú mu tým pádom zaviazaní. Darčeky môžu slúžiť aj ako kompenzácia pocitu viny napr. z nedostatku pozornosti počas celého roka, alebo odčinenie hriechov.

Netreba sa vyhovárať na očakávania iných, na ich predstavu. Niekedy treba len povedať DOSŤ!

 

Páči sa vám takýto rozbor? Naozaj chcete byť zatiahnutí do tejto manipulácie? Nechať sa ovládať a hrať rôzne vzťahové hry? Každý vie, že Vianoce sú o iných hodnotách. Teoreticky. Koľkí však dokážu preniesť to do reality, odolať tlaku a trvať na svojom? Našťastie je to iba na nás. Netreba sa vyhovárať na očakávania iných, na ich predstavu. Niekedy treba len povedať DOSŤ! Oznámiť celej rodine, že kúpite každému len jeden darček. Že jediné, čo si želáte, je stráviť s nimi sviatky v radosti a pokoji. Zájsť s nimi radšej na výlet alebo jednoducho v papučiach si užiť ich prítomnosť. Nečakáte dokonale uprataný dom alebo byt a nech nečakajú, že to nájdu u vás. Verte, že mnohým sa uľaví rovnako ako vám.

A čo s deťmi? Písanie listov Ježiškovi, je úžasná vec aj pomôcka pre vás. V záplave reklamného šialenstva a ponuky v obchodoch je to však stresový maratón. Porovnávanie s rovesníkmi a dlhý zoznam vecí, ktoré pár týždňov po Vianociach nájdete v kúte nie je o skutočných hodnotách. Nemá to zmysel.

Najväčší dar je to, že máme tie Vianoce s kým tráviť.

 

Škoda je, že sa nad tým zamýšľame často až v období Vianoc. Celý rok, každý jeden deň máme šancu učiť deti skutočným hodnotám. Aj to, že Vianoce sú vyvrcholením a oslavou týchto hodnôt. A že najväčší dar je to, že máme tie Vianoce s kým tráviť. Ak stále vnútri bojujete s tlakom spoločnosti, zájdite si do detského domova, krízového centra alebo azylového domu. Zoberte aj svoje deti, pomôžte ako viete, prehoďte pár slov a určite sa vám vyjasní.

Všetci chceme byť milovaní, mať pocit, že na nás niekto myslí, že sa o nás zaujíma, že niekam patríme, že máme s kým zdieľať radosti aj strachy, že sa máme o koho oprieť, sme v bezpečí, máme domov. Na tieto potreby sa oplatí míňať energiu aj čas, pretože sú trvalé a robia nám život plnohodnotným. Ostatné je len čerešnička, ktorú máme šťastie, že si ju môžeme dovoliť.

Bc. Zuzana Zborayová

Certifikovaný lektor Efektivneho rodičovstva