10 tipov ako si úspešne skaziť dovolenku

Naplniť význam slova DOVOLENKA, čiže DOVOLÍTE si ostať v nadhľade, dovolíte si vypnúť hlavu, mobil a upraviť očakávania, tak aby pracovali pre vás a nie proti vám.

Už sa neviem dočkať ako si oddýchnem, užijem si s rodinou alebo priateľmi. Nazbieram krásne a veselé zážitky. Počasie bude dokonalé, mám toľko plánov. Presne viem, ako to bude vyzerať. Všetci budú spokojní a ja s nimi. Musí, veď si za to platím, čakám na to celý rok. ? Naplánovať si dokonalú dovolenku zvládne asi väčšina z nás. Ako to, že sa do nej potom vkradne hromada stresu, nervozity, pohádame sa medzi sebou alebo s niekým, od koho očakávame dokonalé služby, zapojenie či nadšenie pre naše plány? Na vysvetlenia som sa inšpirovala rozborom pani psychologičky PhDr. Peterkovej, možno sa niekde nájdete a snáď vás to pobaví.

1. Trvať na dokonalosti: žiadne meškanie, žiadne rady, okamžité a dokonalé služby, žiadne kolóny, žiadne nečakané udalosti, všetci povinne dobrú náladu, mám množstvo očakávaní, ktoré som vylaďoval/la niekoľko týždnov popredu, chcem aby boli splnené.

2. Bez práce to nejde: na niektoré maily predsa musím odpovedať, bezo mňa sa to nepohne.

3. Mobil v tábore: pravidelne volať a písať deťom, či sú v poriadku, a nervovať sa počúvaním, že im nechutí jedlo, že ich štípu komáre, že si zabudli kefku na zuby, že majú tvrdé matrace a pod.

4. Spravodlivosť musí byť: „Minulý rok sme boli pri mori, kam si chcel/la ísť ty! Tento rok bude podľa mňa. Kde máme spacáky a stan?“

Bez práce to nejde! Na niektoré maily predsa musím odpovedať, bezo mňa sa to nepohne...

5. Nastal problém: „V prvom rade treba zistiť, kto za to môže! Ty si to nezbalila? Na teba sa nedá spoľahnúť! To tvoj „úžasný“ nápad!"

6. Pupočná šnúra: „Pozri správy, čo sa deje doma. Písal si vašim, či sa im to podarilo zohnať? .. To hneď doladí dovolenkovú atmosféru!

7. Baliť na poslednú chvíľu: skoro zmeškať lietadlo, celú cestu riešiť, čo všetko sme zabudli a vyplavený adrenalín spracovávať ešte tri dni.

8. Pokojná romantika: preto treba ísť pod stan alebo do kempu.. hudba do noci, hučiaci generátor od susedov, ktorí si chladia pivo..

9. Skúmať na vlastnej koži súvislosť medzi klimatizáciou a angínou.

10. Ušetriť pár korún za jedlo: ešte tretí deň dojedať rezne z domu, keby mal žalúdok ruky, spraví to pár faciek, ale kdeže ich nemá, vráti rezne späť a ešte mu trvá dva dni, kým vám tú „umretú vec“ odpustí.

11. Tento bod je na vás: určite vás niečo napadne z vlastnej skúsenosti..

Želám vám, nech sa vám čokoľvek z tohto zoznamu vyhne a podarí sa vám naplniť význam slova DOVOLENKA, čiže DOVOLÍTE si ostať v nadhľade, dovolíte si vypnúť hlavu, mobil a upraviť očakávania, tak aby pracovali pre vás a nie proti vám. Dovolíte si ozajstné uvoľnenie a relax.

Bc. Zuzana Zborayová

Certifikovaný lektor Efektivneho rodičovstva