Význam konfliktov v partnerských vzťahoch

Jana a František Hroníkovi sú skúsení psychológovia, ale zároveň tiež, ako napovedá spoločné priezvisko, manželia.

V rámci projektu Záchranná SIEŤ - Nie ste v tom sami vysielajú livestreamy, ktoré sa venujú partnerským vzťahom. V tomto vydaní sa pozrieme na to, aké rady dávajú v oblasti konfliktov.

Ak ste sa nikdy nepohádali s niekým zo svojich blízkych, nie je niečo v poriadku. Konflikty a rozpory skrátka do života patria. V Livestreame Nie ste v tom sami manželia Hroníkovci na túto tému narazili a rozprávali sa o tom, ako konflikty a nedorozumenia prekonávať a posúvať sa vďaka nim ďalej.

To, že konflikty do zdravého vzťahu patria, už teda vieme. Na čo sú ale dobré? Vďaka konfliktom si veľa vecí ujasníme. O rozdieloch v partnerských vzťahoch sme písali v minulom čísle. Každý sme iný, máme iné záujmy, a túto odlišnosť treba rešpektovať. Vďaka sporom nezostane to, čo nás trápi, len nevypovedanou myšlienkou, ale máme možnosť vyložiť karty na stôl a ukázať, čo si o veci naozaj myslíme, a posunúť sa tak ďalej.

Konflikty do zdravého vzťahu patria, ale je potrebné svoje pocity a emócie púšťať do priestoru hneď a tiež chápať, že cieľom nie je vyhrať a niekoho svojimi argumentmi poraziť.

Dôležitým aspektom toho, ako sa preniesť cez konflikty, je vedieť oddeliť problém od človeka. V spore máme často tendenciu ukazovať prstom: „Za to môžeš ty. Tysi hovoril, že…“. To však nie je správne. Pri oddelení problému od človeka by sme naopak mali smerovať prstom na seba. Používať tzv. JA jazyk. Bez hodnotenia alebo porovnávania, pretože porovnávanie je zárodkom nedorozumenia. Vedie nás k vyčítaniu, nevďačnosti...

Konflikt sa odohráva TU a TERAZ. Mali by sme však počítať s tým, že po TU a TERAZ príde ešte TAM a POTOM.

Ak riešime problém, je dobré predstaviť si, že ide len o tú vecnú stránku. Emócie na chvíľu nechať bokom. Nie je to jednoduchý krok, ale na riešenie konfliktu je naozaj nutný. Ďalšou pomôckou je, že konflikt sa odohráva TU a TERAZ. Napriek tomu by sme však mali počítať s tým, že po TU a TERAZ príde ešte TAM a POTOM. Veľmi užitočná v tomto smere je sebareflexia. Umenie komentovať to, ako sa práve teraz cítim, čo prežívam. Ide o to, aby sa pomenovalo to, čo potrebujem, čo sa mi preháňa hlavou, ale na druhej strane aby sa to neobrátilo proti tomu druhému. Ak sa budeme držať tohto, nebudeme skĺzavať do hodnotenia.

Opakom toho je, keď v sebe krivdu a konflikt dusíme, pretože nie sme zvyknutí sa druhému otvoriť a nahlas povedať, čo nás v danú chvíľu zasiahlo. Čakáme, že sa druhý dovtípi, že je niečo zle... Postupne sa v nás táto negativita hromadí, a potom sa môže stať, že pokojne aj za niekoľko rokov danú krivdu vytiahneme, čo k upokojeniu situácie dvakrát neprispeje. Potrebujeme z toho „tlakového hrnca“ vypúšťať paru priebežne.

Čakáme, že sa druhý dovtípi, že je niečo zle...

Ak konflikty neotvárame, ľahšie tak dochádza k odcudzeniu, pretože ak potom príde hádka, vyťahujeme dávne krivdy, ktoré s existujúcim konfliktom vôbec nesúvisia. Konflikty do zdravého vzťahu patria, ale je potrebné svoje pocity a emócie púšťať do priestoru hneď a tiež chápať, že cieľom nie je vyhrať a niekoho svojimi argumentmi poraziť. Konflikty neslúžia proti niekomu alebo niečomu. Naopak pre niečo.

PhDr. František Hroník

V súčasnosti je jednou z najväčších osobností v oblasti psychológie v Českej republike i na Slovensku. Psychológ, ktorý vo firemnej praxi pôsobí od roku 1996, keď založil vlastnú vzdelávaciu spoločnosť.