Novoročné predsavzatia

Novoročné predsavzatia nie sú na to, aby nás stresovali alebo nám spôsobovali úzkostlivé pocity a pocity zlyhania. Je to nástroj, ktorým sa môžeme postrčiť k tomu, čo sami dlho chceme a beznádejne to odkladáme.

Ako veľmi ste sa práve začudovali nad tým, že to až príliš dobre poznáte? Či už toto každý rok počúvate vo vlastnej hlave, alebo od ľudí okolo, je vám asi jasné, že sa to týka novoročných predsavzatí. Tie môžu mať mnoho podôb – môžeme sa zameriavať na zlozvyky, ktorých sa chceme zbaviť, môžeme si predsavziať, že sa budeme o seba lepšie starať, rozvíjať sa, venovať sa sami sebe, naplniť si sny a priania alebo vlastne čokoľvek iné.

Novoročné predsavzatia majú jednu krásnu vlastnosť. Zdá sa, že sú veľmi ďaleko, a tak sa nás netýkajú. Hovoríme si, že sa aspoň v tom čase poriadne psychicky pripravíme, a do nového roka vystrelíme naštartovaní a nabudení odhodlaním.

„Od januára, vážne! Alebo teda, jasné, až od druhého predsa, prvého sa ešte nepočíta!“

Mnohí z nás vnímajú nový rok ako nový začiatok, reštart toho, čo bolo. Vstupujeme do nového roka s čistým štítom, všetko je pred nami a to, s čím sme neboli spokojní, zostalo zamknuté v minulom roku. Vstup do reality nového roka môže byť rôzny. Niekto nabehne na naplánovaný režim a udrží si ho, iní síce začnú, ale po čase od predsavzatí upustia a nemalá časť ľudí sa vo finále tvári, že si žiadne nedala. Ak máte pocit, že vám tu jedna kategória ľudí chýba, potom sme na rovnakej vlne.

Sú tu totiž ľudia, ktorí si novoročné predsavzatia skrátka vôbec nedávajú. Je to dobre alebo zle? Je to individuálne, každému vyhovuje iné nastavenie. Dôležité je však to, že novoročné predsavzatia nie sú na to, aby nás stresovali alebo nám spôsobovali úzkostlivé pocity a pocity zlyhania. Je to nástroj, ktorým sa môžeme postrčiť k tomu, čo sami dlho chceme a beznádejne to odkladáme. Lenže nie každý nástroj sa hodí do ruky každému človeku. Keby ste dali do ruky mechanikovi ihlice na pletenie, väčšina z nich by sa pozerala na vás ako na bláznov.

Na reštart nepotrebujete nový rok, úplne postačí nový deň.

Ak si každý rok dávate predsavzatia, ktoré nikdy nenaplníte a máte z toho akurát nepríjemný pocit, nedávajte si ich. Pokiaľ chcete niečo naozaj, docielite to totiž i bez nich. Na reštart nepotrebujete nový rok, úplne postačí nový deň. Každý deň, keď sa prebudíme a začneme fungovať, sa stáva poľom pôsobnosti pre našu vlastnú realizáciu a odhodlanie. Keď niečo skutočne chceme, nemusíme si dávať termíny a čakať, kým príde deň D. Chcete jesť zdravšie? Vymeňte rožtek za ražný chlieb. Chcete byť milší k druhým? Napočítajte do troch, než v afekte odpoviete. Chcete venovať viac času sebe, rodine, či koníčkom než práci? Stanovte si napríklad jeden deň v týždni, keď si to doprajete. Každý malý krok sa počíta a úplne stačí, keď na to pôjdete zo začiatku zľahka. Kroky sú oveľa ľahšie a bezpečnejšie než skoky, čo novoročné predsavzatia obvykle bývajú.

Tereza Raková

Autorka článku