Ako sa zveriť: Povzbudenie od Markéty Muzikovej

Vážime si každé zazvonenie telefónu a každú správu v chate, pretože nám prostredníctvom nich dovolíte, aby sme boli s vami.

V ruke držíte telefón alebo sedíte pri klávesnici. Cítite, že je toho toľko, s čím by ste sa chceli zveriť, o čom by ste chceli rozprávať, s čím by ste sa chceli podeliť. No váhate. Možno sa bojíte, že vám zlyhá hlas. Alebo sa pýtate samých seba, čo si o vás ten na druhej strane pomyslí. Možno vás tak veľmi zaplavili emócie, že nenachádzate slová. Alebo, naopak, je tých slov tak veľa, že neviete, ktorými začať.

My tomu rozumieme!

Už to, že vám napadne kontaktovať nás, je skvelý prvý krok, ktorý chce niekedy veľa odvahy. Vieme, aké to môže byť ťažké. Vieme, že niekedy človek obracia telefón v ruke a už-už to číslo takmer vyťuká, ale v poslednej chvíli si to rozmyslí, nezadá kód, rýchlo zavesí… Je to prirodzené, nie ste sami, kto váha. My vás však chceme povzbudiť. Dodať vám ten posledný kúsok odvahy, ktorý ešte chýba. Nie je sa čoho báť, naša linka je bezpečný priestor, kam môžete prísť s čímkoľvek.

Nie je sa čoho báť, naša linka je bezpečný priestor, kam môžete prísť s čímkoľvek.

Môže to byť vodopád slov, ktoré sa vám práve preháňajú v hlave – spolu sa v nich postupne zorientujeme. Môže to byť mlčanie – na druhej strane budete vždy počuť priateľský hlas jedného z nás, ktorý vás privíta, pozdraví a spýta sa, čím vám môže byť prospešný. Môže to byť obyčajné: „Neviem, ako mám začať.“ Nemusíte začínať nijako, my vám položíme pár otázok, a rozhovor sa začne sám. Môžu to byť slzy – sme na ne pripravení a vieme, že patria k nášmu prežívaniu. Netreba sa za ne hanbiť. Môže to byť čokoľvek. Vážime si každé zazvonenie telefónu a každú správu v chate, pretože nám prostredníctvom nich dovolíte, aby sme boli s vami.

Záchranná sieť je tu pre vás v každej situácii, nikdy neobťažujete. Máme radosť, keď sa na nás obrátite. Naša linka je dôverná a anonymná. To, s čím sa nám zveríte, je u nás v bezpečí. Nedozvie sa to nikto ďalší.

Markéta Muziková 

Autorka článku