Jana Šelle: Vplyv dýchanie a spevu na psychiku

Hosťom 40. livestreamu Nie ste v tom sami bola pani Jana Šelle, hudobná pedagogička a odborníčka na spev a dýchanie. Predstavila nám koncept vedomého dýchania, prečo je potrebné správne dýchať, a ako spev a dýchanie vplývajú na psychiku človeka.

Mnohí odborníci uznávajú pozitívny vplyv spevu na psychiku, a aj z tohto dôvodu je často využívaný spolu s hudbou a dýchaním počas terapie. Spev taktiež pozitívne vplýva na vývoj dieťaťa a tvorí významnú časť vzťahu medzi dieťatom a matkou. Hoci je spev vynikajúcim nástrojom na uvoľnenie sa a zvádanie stresu, nie vždy je možné využiť ho vo chvíli, keď je to potrebné. Len ťažko si dokážeme predstaviť, že si vystresovaná predavačka začne spievať uprostred predajne. A keď si na ulici niekto začne spievať, okoloidúci sa takémuto človeku zvyčajne vyhnú.

Avšak v pohodlí domova za zatvorenými dverami sa mnohí z nás premenia na sebavedomých spevákov, a sprcha alebo televízia zažijú ďalší z mnohých súkromných koncertov. Schopnosť spievať a farba hlasu sú vrodené. Spievať správne je však potrebné sa naučiť. Práve tieto hodiny strávené trénovaním techniky sú to, čím sa profesionálny spevák líši od človeka, ktorý má možno príjemnú farbu hlasu, ale nie správnu techniku spevu.

Jana Šelle

Hlasová pedagogička, sopránistka a odborníčka na prácu s dychom a telesnými vibráciami

Tags: