Seriál „Dôvera a vzťahy“ – Začarovaný kruh

Prvý diel zo série troch článkov na tému Dôvera a vzťahy, inšpirovaný príbehmi divákov zo 41. livestreamu „Nie ste v tom sami“ s Petrom Palušákom, ktorý ste mali možnosť sledovať 20. 6. 2022.

Máriin manžel Peter má už niekoľko rokov vážny problém s alkoholom. Počas dvadsiatich rokov ich manželstva si prežili dobré aj zlé a majú spolu dve takmer dospelé dcéry. Peter vždy chodieval s kamarátmi na pivo, ale vedel piť s mierou, pretože si bol vedomý toho, že doma ho čaká rodina a povinnosti. Avšak na pivo začal chodievať čoraz častejšie a doma v chladničke mal tiež fľašu tvrdého alkoholu, z ktorej si pravidelne nalieval, a to aj počas pracovného týždňa. Ráno sa mu ťažko vstávalo do práce a jeho výkon v nej sa výrazne zhoršil, čo v žiadnom prípade nepomáhalo finančnej situácii jeho rodiny.

Mária sa preto jedného dňa rozhodla Petrovi na rovinu povedať, že musí prestať. Po rokoch pravidelného nadmerného pitia alkoholu takto nemôžu existovať ďalej. Peter jej sľúbil, že bude piť menej, a že sa posnaží úplne prestať a nájsť si lepšie platenú prácu. Veril, že tak sa ich finančná situácia zlepší, a nebude mať potrebu zapíjať stres a obavy alkoholom. A pár dní sa mu to darilo. Mária sa ho vždy usilovala vo všetkom podporiť, a tak to bolo aj pri Petrovom rozhodnutí bojovať s jeho závislosťou.Peter však veľmi rýchlo opäť začal piť rovnako ako predtým, a v konečnom dôsledku sa nič nezmenilo. Je to nekonečný začarovaný kruh, z ktorého sa nevedia dostať.

S podporou rodiny a odborníka je veľká šanca, že sa Petrov stav zlepší. Keď sa bude cítiť lepšie a nebude pravidelne piť, novú energiu môže investovať do hľadania lepšie platenej práce, čo pomôže nielen jeho duševnému zdraviu a problému s alkoholom, ale aj finančnej situácii jeho rodiny.

Je nevyhnutné spraviť zásadnú a permanentnú zmenu. Keďže Peter musí siahnuť po alkohole, aby sa aspoň na chvíľu cítil lepšie, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc.

Boj so závislosťou je dlhý a komplikovaný proces, ktorý často trvá celý život. Rozhodujúcim faktorom úspechu je odhodlanie a podpora od rodiny a odborníka. S podporou rodiny a odborníka je veľká šanca, že sa Petrov stav zlepší. Keď sa bude cítiť lepšie a nebude pravidelne piť, novú energiu môže investovať do hľadania lepšie platenej práce, čo pomôže nielen jeho duševnému zdraviu a problému s alkoholom, ale aj finančnej situácii jeho rodiny. Boj so závislosťou je dlhý a komplikovaný proces, ktorý často trvá celý život. Rozhodujúcim faktorom úspechu je odhodlanie a podpora od rodiny a odborníka.

David Peter Palušák

David Peter Palušák

Kňaz a lektor v Motive P