Vyskúšajte cviky na pretiahnutie tela

Venujte cvičeniu denne aspoň 15 minút, vaše telo vám poďakuje!

Iste pre mnohých z vás je jediný pohyb v práci ten, ktorý vykonávate na klávesnici alebo s myšou. Jednostranné zaťaženie tela pri akomkoľvek zamestnaní však často odnášajú chrbát, ruky či nohy. Inšpirujte sa cvikmi, vďaka ktorým sa budete cítiť lepšie. Všetky môžete vykonávať na svojom pracovisku. 

Odporúčané cviky na pracoviská

Cvik 1 – 2 

Úklony hlavy vykonávajte plynulým a pomalým pohybom. Ramená držte od uší a nevyťahujte bradu dopredu. Pohyb vykonávajte do krajnej pozície a tu vydržte aspoň 15 sekúnd. Počas cvičenia nezabudnite pravidelne dýchať. Cvik možno vykonávať v sede aj v stoji. 

Cvik 3 

Pri vykonávaní cviku kontrolujte, či sa ramená nezdvíhajú k ušiam. Pohyb vykonávajte do krajnej pozície, snažte sa dlaň priťahovať k telu.
V pozícii vydržte aspoň 10 sekúnd. Počas cvičenia nezabudnite pravidelne dýchať. 

V konkrétnej pozícii nezabúdajte dýchať a s každým výdychom sa pokúste dostať ešte o kúsok ďalej.

Cviky 4 –5 

Pri vykonávaní cviku kontrolujte, či sa ramená nezdvíhajú k ušiam. Pohyb vykonávajte do krajnej pozície, snažte sa ruky čo najviac oddialiť od tela. V pozícii vydržte aspoň 15 sekúnd. Počas cvičenia nezabudnite pravidelne dýchať. Cvik umocníte, ak pri výdychu „nahrbíte“ chrbát a budete tlačiť ruky vpred. Pri nádychu sa opäť narovnajte. Pozor na správne držanie tela – neprehýbajte sa v bedrách. 

Cvik 6 

Postavte sa rovno, nohy mierne od seba, kolená ľahko pokrčené, špičky smerujú dopredu. Zhlboka sa nadýchnite a s pomalým výdychom rolujte chrbticu smerom nadol. Váha zostáva na celých chodidlách. Nechajte hornú časť tela visieť voľne dole. Chyťte sa za lakte a v pozícii vydržte aspoň 15 sekúnd. Následne sa nadýchnite a opäť rolujte chrbticu stavec po stavci späť hore. Cvik niekoľkokrát opakujte. Ak vás už bolí chrbát alebo cítite, že potrebujete intenzívnejšie prevenciu, potom môžete vyskúšať rôzne skupinové cvičenie na zdravý chrbát alebo priamo cvičenia SM systém, ktoré môžete navštíviť napríklad vďaka karte Multisport. 

Čo je SM systém?

Správny názov je SPS (bežne používaný názov SM systém) - špirálová stabilizácia chrbtice. Cvičenie SPS vychádza z dlhodobého pozorovania a praxe pána MUDr. Richarda Smíška. Jedná sa o kompenzačné a regeneračné cvičenie určené takmer pre kohokoľvek. Toto cvičenie vychádza z predpokladu, že naše telo má dva stabilizačné systémy, ktoré sa vzájomne dopĺňajú. Sú to vertikálný a špirálový stabilizačný systém. Vertikálný používame prevažne v sede a v stoji a špirálový zase pri chôdzi a behu. 

Cviky na každodenné pretiahnutie 

V konkrétnej pozícii nikdy nezabúdajte dýchať a s každým ďalším výdychom sa pokúste dostať ešte o kúsok ďalej. V každej pozícii sa zastavte v príjemnom miernom ťahu, nie v bolesti. V pozícii vždy zotrvajte 10 – 20 sekúnd, podľa svojich možností. Venujte cvičeniu denne aspoň 15 minút, vaše telo vám poďakuje!  

 

Čo je karta Multisport? 

Jedná sa o zamestnanecký benefit, vďaka ktorému je možné každý deň navštíviť jedno športové, či relaxačné zariadenie v sieti. Je ich viac ako 2 600 v ČR i SR. Viac na www.multisport.cz