Životné kotrmelce

Je lepšie robiť chyby, než nerobiť nič. Takže aj keď zrovna nevieme ako na to, je lepšie aspoň niečo skúsiť.

Životné kotrmelce patria do reality. V tom sme všetci na jednej lodi. Existuje jedno príslovie, ktoré hovorí, že kto v živote neprežil žiadny kotrmelec, nežil ešte dostatočne dlho. Naše očakávanie od života je väčšinou také, aby bol jednoduchý, hlavne šťastný a úspešný. Ale život väčšinou nie je priamka z bodu A do bodu B. Vždy sa nájdu odbočky, niekedy aj veľké zastavenia a občas človek úplne obráti smer, ktorým sa pôvodne vydal.

Na čo môžu byť také kotrmelce užitočné?

Učíme sa z nich, a dokonca o niektorých kotrmelcoch vo výsledku môžeme povedať, že boli tým najlepším, čo sa nám kedy v živote stalo. „Čo ma nezabije, to ma posilní.“ Je to tak? Avšak pri ťažkých životných situáciách a komplikáciách si to málokedy uvedomujeme. Tie majú tendenciu vnútorne nás skôr odrovnávať. Potrebujeme čas, aby sme mohli identifikovať, že nám to aj na niečo bolo, v niečom nám to pomohlo, niečo nás to naučilo.

Kto v živote neprežil žiadny kotrmelec, nežil ešte dostatočne dlho.

Sú dva druhy kotrmelcov. Také tie extrémne stopky, mohli by sme povedať, že takmer až premety, a potom komplikácie bežnejšieho charakteru, s ktorými sa môžeme stretávať denne, ale na druhej strane práve tie sú nepríjemné a otriasajú našimi životnými základmi. Sú to také tie starosti a myšlienky, ktoré síce nie sú nutne závažné, ale neustále nás ťažia.

Ako na kotrmelce reagujeme?

Ide o neštandardnú situáciu, ktorá nás dokáže vyviesť z miery. Preto sa niet čo čudovať, že môžeme emočne vybuchnúť. Častejšie to môžeme pozorovať u mužov. Ženy sa naopak môžu stiahnuť do seba, rezignujú, sú citlivejšie... To, na čo by sme si mali dať pozor, je alkohol. Ide o spôsob, ako dočasne uniknúť starostiam, avšak pokiaľ sa k nemu budeme uchyľovať dlhodobejšie, môže sa rozvinúť závislosť.

Čo nám pomáha?

Z dlhodobého hľadiska alkohol nie je riešením. Čo nám však dokáže pomôcť a udrží našu hlavu nad hladinou? V prvom rade je to dobrá a stabilná vzťahová sieť blízkych ľudí okolo nás. Ďalej sa nám ponúkajú dve stratégie riešení: stratégia vyhýbania sa a stratégia priblíženia. Môžeme si myslieť, že ak sa problému budeme snažiť vyhnúť, nikdy sa nevyrieši a potiahne sa s nami už navždy, avšak niekedy je dobré sa kotrmelcu na chvíľu vyhnúť. Na chvíľu sa zastaviť, získať odstup.

Ak ide o kotrmelec, s ktorým nemôžeme nič spraviť navonok, je dobrá aktivita aspoň zvnútra. Pracovať sám so sebou a snažiť sa s tým zmieriť.

Často je dobré vyliať si emócie. Odplakať si to, vyhnevať sa… Aby sme sa potom k tomu mohli vrátiť a niečo s tým reálne urobiť. Avšak napriek tomu všetkému príde deň, keď sa budeme musieť problému postaviť čelom a vyriešiť ho. Je totiž lepšie robiť chyby, než nerobiť nič. Takže aj keď zrovna nevieme ako na to, je lepšie aspoň niečo skúsiť. Ak ide o kotrmelec, s ktorým nemôžeme nič spraviť navonok, nemôžeme vrátiť čas…, je dobrá aktivita aspoň zvnútra. Pracovať sám so sebou a snažiť sa s tým zmieriť. Preto z dlhodobého hľadiska pasivita nie je dobrým riešením, avšak niekedy je nutné sa veciam vyhnúť, aby sme sa im neskôr mohli priblížiť. Hlavné je, že aj keď si neviete rady a cítite sa stratení… Nikdy v tom nie ste sami!

PhDr. Alexandra Slobodníková Čmáriková

Psychologička, koučka a lektorka