Keď deti opakujú to, čo počujú

Vo vzťahu sa potrebujeme naučiť odpovedať na potrebu svojho partnera (často je to práve potrebná blízkosť, rešpekt alebo bezpečie). Niekedy je to naozaj takmer nemožné, keď máme za sebou mnohé boľavé skúsenosti a silné pocity nespravodlivosti. Mať záujem, pýtať sa, rešpektovať… seba aj druhého.

Každý deň sa dostávame do situácií, nad ktorými sa prinajmenšom pozastavíme. Aj na to je tu naša linka pomoci – Záchranná sieť. Môžete sa na ňu obracať s čímkoľvek, s čím si neviete dať rady. V nasledujúcom príbehu mamička Lenka rieši starosti s výchovou svojej dcérky. Obrátila sa na linku a svoj príbeh nám dovolila uverejniť. Na situáciu zareagovala tiež psychologička Alexandra Slobodníková Čmáriková. Nižšie sa dočítate, čo by mamičke Lenke poradila.

„Do r*ti, to je teda napínavé!“

Je sobota a rodina Dvořákovcov si užíva v obývačke pohodový víkendový večer. Otecko Tomáš sleduje v televízii obľúbený Oktagon. Bojové športy ho lákajú už odmalička, a preto si nenechá ujsť žiadny MMA zápas. Každý zápas ho vtiahne do deja až tak, že zabudne na všetko okolo seba. Mamička Lenka len krúti hlavou. Brutálnosť súbojov jej nič nehovorí. Trojročná dcéra Amálka nemá ešte toľko rozumu, ale určite by uvítala, keby si namiesto zápasníkov mohla pozrieť kreslenú rozprávku. 

„Večera je hotová!“ zavolá mamička Lenka od sporáka, keď na porcelánové taniere servíruje svoje legendárne bolonské špagety. Amálka hneď pribehne a maškrtne sa oblizne. Otecko Tomáš však nevie odtrhnúť oči od obrazovky. Lenka si len vzdychne, podá Amálke jej porciu a tú Tomášovu strčí do rúry, aby mu nevychladla, než sa tá šialenosť skončí. Mamička s Amálkou zasadnú za stôl samy. Spoločne si pochutnávajú na talianskej špecialite, keď sa z gauča ozve: „Do r*ti, to je teda napínavé!“ 

Ako to celé videl otecko

Dnes je to dráma. Zápasníci začínajú už piate kolo a stále je to vyrovnané. Keď jeden zo svalovcov padne na zem, ani nedýcham. Na moje veľké prekvapenie a podľa hlasného pokriku v aréne aj údiv všetkých divákov sa však zápasník opäť dvíha. „Do r*ti, to je napínavé!“ ujde mi. Ani som si neuvedomil, čo som povedal. Do prítomnosti ma vráti až vyčítavý Lenkin pohľad. Tá práve dokončila večeru. Dúfam, že mi nechala niečo v rúre, celkom som z tých nervov vyhladol. 

Chvíľu bolo ticho a ja som čakal, čo bude ďalej. „Do r*ti!“ vykríkla zrazu Amálka. Asi je naozaj po mne. Musel som sa začať smiať. „Do r*ti!“ opakovala naša trojročná dcéra nadšene. Zase som na sebe pocítil vyčítavý manželkin pohľad, ale nemohol som sa prestať smiať. Jednoducho sa mi to zdalo vtipné. Lenka sa tvárila, že žiadne „do r*ti“ nepočula, ale ani to nepomohlo. Amálka to stále opakovala.

Ani som si neuvedomil, čo som povedal. Do prítomnosti ma vráti až vyčítavý Lenkin pohľad.

Ako to celé videla mamička

Tomáš už zase civie na Oktagon a vôbec nevníma okolie. Ani to, že som dnes urobila jeho obľúbené špagety. Samozrejme, domáce. Porciu mu schovám do rúry a s Amálkou sa navečeriame samy. „Do r*ti, to je napínavé!“ vykríkne zrazu Tomáš. To hádam nemyslí vážne. Po prvé tomu absolútne nerozumiem, veď tie polonahé gorily sa rovnako potácajú po ringu už asi hodinu, a po druhé, máme jasne stanovené pravidlo, že doma nebudeme hovoriť sprosto.

Vyčítavo sa naňho pozriem. Len dúfam, že to Amálka nebude opakovať. Je vo veku, keď už dokáže zachytiť tieto dospelácke reči. „Do r*ti!“ vykríkne odrazu dcérka. No super! Už je to tu, presne ako som si myslela. A Tomáš sa namiesto toho, aby jej niečo povedal, smeje ako blázon. Samozrejme, Amálka tie slová stále opakuje. Radšej sa tvárim, že nič nepočujem. Keď nedám najavo, ako veľmi mi to prekáža a nebudem tomu venovať pozornosť, Amálku to o chvíľu prestane baviť. Určite. 

Tomáš sa namiesto toho, aby jej niečo povedal, smeje ako blázon. Samozrejme, Amálka tie slová stále opakuje.

Psychológ z Linky pomoci

Pri čítaní príbehu premýšľam, ako to asi vyzeralo z pohľadu dcérky Amálky, napríklad: „Jéj, to znie super, skúsim to ešte raz. Ockovi sa to páči, tak sa ho pokúsim rozosmiať znova.“ Alebo: „Mamička sa tvári čudne, ale možno sa tiež bude smiať.“ Alebo: „Skúsim to zopakovať, uvidíme, čo sa bude diať. Ten zvuk je super.“ A tak ďalej. Príbeh pekne ilustruje, ako veľmi do našich vzťahov, konfliktov, predstáv o výchove a partnerstve vstupuje náš vnútorný pohľad, naše vlastné hodnoty a potreby.  

A ako sa môže tento príbeh skončiť? Napríklad tak, že Lenka sa pousmeje (veď o nič nejde a je to výnimka), Tomáš sa zasmeje, potom zvážnie a nahlas povie, že to nie je pekné slovo a nebude ho už viac hovoriť. Alebo to prejdú veľkorysým mlčaním a večer sa pri tanieri so špagetami zabavia nad tým, aké majú bystré dieťa s radarom pre neslušné slová. Tomáš to uzavrie tým, že si už bude dávať pozor na ústa.

Potrebujeme vedieť odvrátiť vnútorný zrak od toho, čo je v nás, na to, čo sa môže diať v tom druhom.

Častejšie však na pozadí týchto partnerských výmen prebiehajú „temnejšie“ vnútorné dialógy a príbehy majú tiež „temnejšie“ konce. Niekedy by postačilo len to, že Lenka je unavená a zdá sa jej, že Tomáš dáva prednosť hlúpostiam pred ňou. Má pocit, že je konečne víkend a bude si môcť oddýchnuť, a pritom je starostlivosť o dieťa, domácnosť a večeru opäť len na nej, nakoniec ako všetko. Chcela by Tomášovo porozumenie, blízkosť a starostlivosť.  

Tomáša hnevá v poslednom čase šéf v práci a hovorí si, že už má dosť vyčítavých pohľadov od Lenky. Zdá sa mu, že nerobí nič iné, iba v ňom vyvoláva pocity viny a neschopnosti. Stále sa ho snaží riadiť a usmerňovať. Usiluje sa zabezpečiť rodinu a Amálke každý večer číta. Jediný deň, počas ktorého si chce oddýchnuť, má hádam právo vypustiť paru. Stačilo by len trochu rešpektu a ocenenia.

Lenka je čím ďalej, tým nahnevanejšia a zrazu počuje, ako hovorí, že má všetkého dosť a že sa dohodli, že nebude vravieť sprosto. Namiesto toho, aby dostala to, po čom pôvodne túžila (porozumenie, blízkosť a starostlivosť), je Tomáš naštvaný z nerešpektovania a toho, ako sa k nemu Lenka správa. Cíti sa ako najneschopnejší chlap pod slnkom. Nahnevane vypne televízor, vezme bicykel a treskne dverami. Amálka len pozerá a nechápe, prečo sú zrazu obaja rodičia naštvaní. Nie je to kvôli nej?

Prečo sme v našich vzťahoch svedkami aj takýchto koncov? Je totiž pre nás veľmi ťažké zistiť, čo naozaj potrebuje druhá strana, a niekedy je rovnako náročné zastaviť sa a zistiť, čo vlastne potrebujeme sami a oznámiť to tomu druhému.

Vo vzťahu, a nielen v konfliktoch, sa potrebujeme naučiť odpovedať na potrebu svojho partnera (často je to práve potrebná blízkosť, rešpekt alebo bezpečie). Niekedy je to naozaj takmer nemožné, keď máme za sebou mnohé boľavé skúsenosti a silné pocity nespravodlivosti. Potrebujeme vedieť odvrátiť vnútorný zrak od toho, čo je v nás, na to, čo sa môže diať v tom druhom. Mať záujem, pýtať sa, rešpektovať… seba aj druhého. Zároveň je dôležité uvedomiť si, že nie je v možnostiach nášho partnera naplniť tieto potreby úplne a skúšať ich napĺňať v kruhu priateľov alebo v rámci pracovnej roly.

PhDr. Alexandra Slobodníková Čmáriková

Psychologička, koučka a lektorka