Kondícia je základ

Teraz v zime sa výhovorky na to, prečo to nejde, hľadajú jednoducho. Veľmi ľahko si však môžeme poradiť aj doma v obývačke.

Mať kondíciu je dôležité. Vďaka nej môžeme žiť kvalitný zdravý život a do značnej miery predchádzať civilizačným chorobám. Navyše si pohybom zaručene zlepšíme náladu. Pri cvičení sa totiž vyplavujú hormóny, ktoré pozitívne ovplyvňujú ľudskú myseľ. Dôležitá je najmä stabilná hladina dopamínu. Dôvodov, prečo sa hýbať, je naozaj veľa. Okysličenie organizmu má totiž hneď niekoľko pozitívnych vlastností, napríklad vyplavovanie toxínov, posilnenie imunity, zmiernenie stresu, depresie a agresivity, zaručenie lepšej kvality spánku a v neposlednom rade zvýšenie sebavedomia. 

Dôležitá je správna technika. Najprv je potrebné naučiť sa, ako správne chodiť, behať, a hlavne, ako správne dýchať.

Teraz v zime sa výhovorky na to, prečo to nejde, hľadajú jednoducho. Veľmi ľahko si však môžeme poradiť aj doma v obývačke. Už počas prvej vlny pandémie sa na internete objavil celý rad tréningov, ktoré sú efektívne a nie je potrebné na ne žiadne špeciálne vybavenie. Behať v snehu alebo na ľade nie je ten najlepší nápad, von však môžeme chodiť takmer za každého počasia. Aj táto jednoduchá aktivita ponúka rôzne typy realizácie, napríklad bežky, skialpinizmus, nordic walking atď.  

Nový rok prináša nové výzvy. Ak ste sa rozhodli, že by ste so športom radi začali práve tento rok, treba ísť na to pomaly. Dôležitá je správna technika. Najprv je potrebné naučiť sa, ako správne chodiť, behať, a hlavne, ako správne dýchať, aby ste znížili riziko zranenia. (Nižšie* máte k dispozícii dva odkazy, ktoré vám môžu s touto problematikou pomôcť.) Ideálne je najskôr navštíviť fyzioterapeuta alebo iného odborníka, ktorý vám urobí celkovú diagnostiku. Tá ukáže slabiny, ktoré treba napraviť pred tým, než skočíte do tréningového režimu po hlave. 

Mgr. Kamila Krupová