Rozhovor s Monikou Stehlíkovou: Motivácia k cvičeniu

Mnohí ľudia si myslia, že keď si po príchode z práce ľahnú, tak si odpočinú, ale opak je pravdou. Môžete byť z práce totálne unavení, ale šport vás naplní energiou.

Monika Stehlíková je odborníčka na šport a zdravý životný štýl. V rozhovore s ňou sa dozviete, ako sa motivovať k cvičeniu, pohybu a celkovo zdravému životnému štýlu. Ďalej sme sa rozprávali o tom, ako pracovať s emóciami, keď sa nám napríklad nechce nič robiť, a ako motivovať k pohybu a zdravej strave našich blízkych.

Človek, ktorý skončí v práci, býva často dosť unavený a nevládze podávať nejaké veľké výkony. Čo by si mu poradila v prípade, že by sa napriek tomu chcel ešte hýbať?

Mnohí ľudia si myslia, že keď si po príchode z práce ľahnú, tak si odpočinú, ale opak je pravdou. Môžete byť z práce totálne unavení, ale šport vás naplní energiou. Áno, môžete sa natiahnuť a na chvíľu si dobiť baterky, ale myslím si, že pre telo je dobrá akákoľvek pohybová aktivita. Jarné obdobie nie je len dobré počasie, ale i príležitosť športovať. Teraz je dlhšie svetlo, priam to láka na prechádzky. Vyberte si nejaký cieľ cesty, dajte si pivo alebo zmrzlinu, spojte príjemné s užitočným. Dôležité je si to ráno naplánovať. Keď nemáte plán, máte sklon sadnúť si pred televízor, dať si jedlo… Naplánovať si čas je veľmi dôležité pre tých, ktorí v tom nie sú takí zbehlí. Plánovanie je honba za motiváciou. Stačia drobné veci a neskĺznuť. 

Spomenula si zaujímavú vec – pokojne choďte na zmrzlinu. Ľudia si veľakrát povedia, že teraz som úplne pokazil to, čo som práve odcvičil...

To máš pravdu, veľa ľudí takto reaguje. Venujem sa rôznym vekovým kategóriám, pracujem aj s mládežou. Všetkých prosím, aby brali jedlo ako radosť. Nehýbem sa preto, aby som si mohol dať pivo alebo zmrzlinu, ale preto, aby som bol v kondícii, a aby sa telo nejako naštartovalo. Nekúpim si zmrzlinu každý deň, ale vychutnám si ju dvakrát do týždňa. Vtedy sa naozaj nestane nič hrôzostrašné.

Skutočne ma udrží vo forme len obyčajná chôdza?

Je to najprirodzenejší pohyb. Samozrejme, ak má človek na seba väčšie nároky, nezvolí si len chôdzu, ale aj iné športy. Môže to byť však počiatočný štart.

Dôležité je si to ráno naplánovať. Keď nemáte plán, máte sklon sadnúť si pred televízor, dať si jedlo…

Ako nájsť šport, ktorý ma bude baviť?

Vy sami sa poznáte najlepšie. Závisí to aj od povahy. Ak ste extrovert, tak si môžete zahrať napríklad plážový volejbal alebo futbal s partiou. Ak ste introvert, tak by som volila napríklad jogu. To si musí človek prehodnotiť a ujasniť sám. Univerzálny recept jednoducho neexistuje.

Čo ak by som chcel ísť cvičiť s partiou, ale kamarátom sa práve veľmi nechce? Ako ich motivovať?

Na to nemám jednoznačnú odpoveď, lebo sa pohybujem v okruhu športovcov. Dnes sa však už dajú ľahko nájsť ľudia, ktorí sa k nám pridajú. V rôznych firmách fungovali skupiny, ktoré si dali za cieľ napríklad prejsť za mesiac sto kilometrov na bicykli. Nejazdili spolu, ale mohli sa potom medzi sebou rôzne porovnávať a motivovať. Ani v tomto období covidu nebol možný nejaký spoločný šport, každý sa musel namotivovať sám. Mnohí idú napríklad von so psíkom a stretnú iných psičkárov, s ktorými sa skamarátia. Myslím si, že podobne to funguje aj u bežcov. 

Musíte mať pohyb radi. Je to dlhodobá práca a je to aj o nastavení vašej mysle. Musíte sa jednoducho chcieť cítiť dobre.

Špeciálnou kategóriou je aj to, keď je niekto rodič a chce namotivovať svoje dieťa. Platia tam podobné súvislosti?

Deti je naozaj ťažké namotivovať. Teraz je iný svet, ale nechcem to všetko zvaľovať len naň. Aj rodičia sa mnohokrát motivujú ťažšie. Na nás všetkých vplýva okolie, sociálne siete, televízia, rôzne hry… To všetko nás ťahá preč od pohybu. Myslím si, že rodina sa môže motivovať k pohybu navzájom. Viem, že je to iné, ako sme to mali kedysi my, ale je tu nádej, že rodičia budú radosť z pohybu odovzdávať ďalšej generácii a tá ďalšej. Problémom je aj to, že deti sú až príliš riadené. Všetko majú naplánované. Presne vedia, kedy majú ísť na tréning, takže málokedy sa stane, že si zoberú len tak loptu a idú sa hrať. 

Veľa ľudí chce športom schudnúť. Mali by začať niečím aeróbnym, ako je beh, alebo by mali začať dvíhať činky? Alebo to kombinovať?

Dnes je na internete toľko informácií, že z toho ľudia môžu byť zmätení. Myslím si, že všetko sa začína v hlave. Veľa ľudí sa hýbe len preto, aby schudli. Na športovanie však musíte mať i ďalšie dôvody. Športujte, aby ste mali radosť z pohybu, aby ste vyzerali lepšie. K tomu všetkému je však potrebné zmeniť aj stravovacie návyky, dôležitý je i oddych a spánok. To sú štyri aspekty. Každé telo pracuje inak. Krátkodobé ciele nie sú udržateľné. Musíte mať pohyb radi. Je to dlhodobá práca a je to aj o nastavení vašej mysle. Musíte sa jednoducho chcieť cítiť dobre. Čo sa týka spôsobu cvičenia, každému vyhovuje niečo iné. Osobne zdvíhanie činiek nepreferujem. Je to dobrý šport, ale pre mňa len doplnkový, zároveň by som ho neodporúčala začiatočníkom.

Monika Stehlíková

Odbornička na šport a zdravý životný štýl

Mgr. Kamila Krupová