Kniha pochvál, prianí a pocitov

Bude to akýsi váš rodinný denníček, kde každý člen rodiny môže napísať svoju myšlienku, pocit, radosť či starosť.

Komunikácia je v akomkoľvek vzťahu mimoriadne dôležitá. V rodine samozrejme tiež. Každý člen rodiny, vrátane detí, má svoje túžby, potreby, pocity. Nedostatok komunikácie vedie k rôznym domnienkam a následne k nedorozumeniam. Nie každý však dokáže definovať, sformulovať a následne dostatočne vyjadriť svoje potreby a pocity nahlas. Najmä introvertné typy ľudí prežívajú skôr svoj vnútorný svet, a komunikácia je pre nich trochu problém. Je ich veľa aj medzi deťmi.

Často sme zavalení povinnosťami a nemáme toľko času na dlhší pokojný rozhovor, pretože rozhovor o pocitoch si žiada správnu chvíľu, pokojnú a chápavú atmosféru. Na druhej strane chceme vedieť, čo sa odohráva v mysli našich blízkych, čo ich ťaží alebo teší. Občas, keď si večer konečne vydýchneme nás napadne, že dnes sa stalo niečo pekné, príjemné alebo výnimočné, napríklad zážitok s deťmi či s partnerom. Deti však už spia, partner má možno chvíľku pre seba a nie je naladený na hĺbavý rozhovor a do rána to isto zabudneme. Rovnako deti majú zo zážitkov s nami pozitívne alebo aj negatívne pocity a ak sú introvertnejšej povahy, je možné, že sa veľa nedozvieme.

Pomôcť nám môže akási „Kniha pochvál, prianí a pocitov“. Je na vás ako bude vyzerať a aký názov jej dáte. Bude to akýsi váš rodinný denníček, kde každý člen rodiny môže napísať svoju myšlienku, svoj pocit, svoju radosť či starosť. Môžu to byť pripomienky ale aj kritika.

Ak máte strach, že sa to zvrhne len na kritiku, môžete si byť istý, že každý skôr či neskôr pochopí, že je veľmi príjemné si prečítať niečo láskavé a príjemné, niečo pozitívne, čo si na ňom všimol iný člen rodiny. Bude to mať dosah na vaše vzájomné vzťahy a aj ten, kto sa nevie či bojí nahlas vyjadriť, sa nakoniec s úľavou vyjadrí.

Nie každý dokáže definovať, sformulovať a následne dostatočne vyjadriť svoje potreby a pocity nahlas.

Táto forma vyjadrovania pocitov je veľmi osožná pri budovaní vlastnej hodnoty, sebavedomia aj asertivity. Dieťa má dostatok času si definovať a sformulovať svoje pocity, nikto ho netlačí, nečaká na vyjadrenie, môže sa zahĺbiť a vyjadriť v pokoji kedykoľvek chce. Na druhej strane vie, že nepríde okamžitá reakcia, možno z prekvapenia. Je veľký predpoklad, že čokoľvek si rodič v knihe prečíta, bude mať čas to predýchať a reagovať pokojnejšie. Schopnosti vyjadrovať pocity a potreby sa často krát musíme učiť aj my dospelí. Kniha je akási pomôcka, ktorá nám pomôže sa postupne dopracovať k jasným a pokojnejším slovným vyjdreniam, ktoré nám aj našim deťom uľahčia komunikáciu a vzťahy aj s inými ľuďmi mimo nášho domova.

Kniha však musí mať svoje pravidlá, ktoré si môžete nastaviť podľa potrieb všetkých členov tak, ako to vyhovuje vám. Napríklad:

1. Každý má právo sa vyjadriť a aj čítať túto knihu

2. Nič z toho, čo sa objaví v knihe nebude potrestané, zosmiešnené či povedané iným ľudom okrem našej domácnosti.

3. Používanie vulgarizmov je zakázané.

4. Každý, kto píše alebo číta túto knihu vie, že je s láskou a pochopením prijímaný jeho názor alebo pocit.

5. Táto kniha nám pomáha vytvárať rodinnú harmóniu, a tak k nej aj pristupujeme.

Nechajte knihu na mieste prístupnom všetkým členom rodiny. Môžete si ju spolu vyzdobiť alebo rovno aj vyrobiť. Menšie 4-6 ročné deti, ktoré nevedia ešte dobre písať, môžu požiadať rodiča, aby napísal niečo za nich. Prípadne môžu vyjadriť svoje pocity a túžby formou kresby. Bude to zároveň krásna pamiatka na vaše spoločne prežité chvíle a roky.

Bc. Zuzana Zborayová

Certifikovaný lektor Efektivneho rodičovstva