Pozitívne myslenie

Pozitívne myslieť neznamená pozerať sa na svet cez ružové okuliare a byť naivne optimistický.

Ako myslieť pozitívne?

Vzdelávacia agentúra MotivP organizuje pre spolupracovníkov dm drogerie markt rozvojové prednášky, ktoré im objasňujú témy z oblasti psychológie, duševnej hygieny alebo medziľudských vzťahov. Jednou z týchto tém bolo aj pozitívne myslenie. 

Čo je to pozitívne myslenie? Začnime tým, čo nie je. Pozitívne myslieť neznamená pozerať sa na svet cez ružové okuliare a byť naivne optimistický. Optimizmus často spočíva v lipnutí na predstave, že niečo musí nutne dopadnúť dobre. Pozitívne myslenie je, naopak, skôr o tom, že sme si vedomí zmyslu nášho úsilia, aj keď naša práca nedopadne práve dobre. 

Je to teda myslenie v alternatívach. Schopnosť prijať, že veci sa môžu diať aj inak, než si plánujeme, a aj napriek tomu to môže mať zmysel. Preto sa tiež často hovorí o pozitívnom myslení ako o nádejnom. Ľudia, ktorí nemyslia pozitívne, pristupujú k životu mnohokrát štýlom buď – alebo. Buď sa musí všetko dariť, alebo nedariť. Líšia sa potom len v tom, či sú optimisti, alebo pesimisti. Život je však zložitejší a nie je dobré upínať sa iba na jeden variant. Myslite preto v alternatívach, myslite pozitívne. 

Zamyslenie sa nad citátom

Na sociálnych sieťach agentúry MotivP vychádzajú každý piatok citáty významných osobností z oblasti vedy, kultúry a ďalších odvetví. Tieto citáty sa venujú témam osobnostného rozvoja, duševnej hygieny, vzdelávania alebo medziľudských vzťahov. Veľmi obľúbený citát vyšiel na prelome decembra 2020 a januára 2021 a pochádzal od rímskeho mysliteľa Senecu. Znel:

„Nie je pravda, že máme málo času. Je však pravda, že ho veľa premárnime.“ 

Tento citát stoického mysliteľa, ktorý žil pred dvetisíc rokmi, je v súčasnosti azda ešte aktuálnejší ako v čase jeho vzniku. Svet je dnes veľmi hektický a plný rušivých prvkov, preto sa málokedy stihneme zamyslieť nad tým, koľko vecí vlastne robíme zbytočne. Môže to byť buď nedostatočným plánovaním svojho času, prokrastináciou (chorobným odkladaním povinností), alebo nevyjasnenými prioritami. Skúsme sa preto zamyslieť, či sa nemôžeme v tejto oblasti zlepšiť a hospodáriť s časom lepšie. Možno pomôže na chvíľu zastaviť sa a zamyslieť sa, prečo práve robíme to, čo robíme. 

Tip na lepší spánok

Hocikedy sa nám môže stať, že sa ráno prebudíme a vôbec sa nám nechce vstať, hoci sme spali dostatočný počet hodín. V čom je teda problém? Môže spočívať v jasnom modrom svetle, ktorému sme v noci vystavení najčastejšie kvôli počítačom, mobilom alebo televízii. Tento druh svetla aktivizuje náš mozog, ktorý potom nie je schopný dostať sa do stavu hlbokého odpočinku ešte pomerne dlho po zhasnutí obrazovky. 

Večer sa preto obklopte žltým alebo iným teplým svetlom, ktoré nemá negatívne účinky na spánok. Ak totiž budete pozerať do mobilného telefónu tesne pred spaním, ovplyvní to váš spánok tak, že aj keď budete oddychovať osem hodín, budete mať pocit, akoby ste spali iba šesť. Ak vás zaujímajú ďalšie užitočné tipy a rady do života, navštívte Facebook alebo LinkedIn agentúry MotivP, kde každý pondelok vychádza pravidelne nový tip. 

Prípadne sledujte Yammer.com – Záchranná sieť –, kde sa tiež dozviete všetko, čo sa u nás práve deje.

Jan Kříž

Autor článku