O dôležitosti relaxu po práci s Janou Jakušev Šrýtrovou

„Mali by sme relaxovať nielen po práci, aby sme kompenzovali pracovné vyťaženie, ale taktiež by sme si mali nájsť niekoľko drobných prestávok v priebehu pracovného času.”

Jana Jakušev Šrýtrová z firmy MultiSport Benefit je manažérkou eventového tímu, ktorý je celý rok na cestách a stará sa o zamestnancov rôznych firiem. Zároveň je aj inštruktorkou jogy. Jana má s podporou fyzického i duševného zdravia zamestnancov bohaté skúsenosti, preto sme sa rozhodli vyspovedať ju na tému odpočinok po práci. 

Prečo je podľa vás dôležité po práci odpočívať?

Zlatá stredná cesta je často jednoduchou a dobrou odpoveďou – a to platí aj o odpočinku. Mali by sme relaxovať nielen po práci, aby sme kompenzovali pracovné vyťaženie, ale taktiež by sme si mali nájsť niekoľko drobných prestávok v priebehu pracovného času. Pár minút denne skutočne robí zázraky – napr. pretiahnutie krčnej chrbtice, karpálnych tunelov alebo bedrovej chrbtice. Tých pár minút relaxácie nám zaistí, že sme oveľa efektívnejší v práci v priebehu celého dňa, pretože sa cítime sviežo, príjemne a vo všetkom sa nám tak lepšie darí. Relaxácia po práci by mala reflektovať našu pracovnú činnosť, tzn. pri veľkej fyzickej záťaži volíme skôr relaxačné a pasívnejšie aktivity, pri sedavom zamestnaní alebo dlhých cestách autom príde vhod niečo akčné. V už zmienených oblastiach je veľmi dôležitá pravidelnosť. Výstrel do tmy raz týždenne, keď sa „zničíme“ napr. na silovom tréningu alebo vo fitness centre a po zvyšok týždňa sa z toho regenerujeme, nie je to pravé orechové. 

Vy sa priamo venujete eventom určeným pre spoločnosti. Ako taký event prebieha? Aký vplyv majú eventy vo firmách na zdravie a tímového ducha?

S naším tímom zažijete veľa príjemných stretnutí – či už ide o individuálne konzultácie, workshopy, akcie priamo vo firmách – napr. Deň zdravia alebo Týždeň zdravia, a taktiež veľa zábavy na akciách mimo firmy – športové teambuildingy, outdoorové aktivity, wellness programy apod. Eventy majú na zamestnancov dosah v mnohých ohľadoch. Primárna je pre nás edukácia zamestnancov. Prinášame im interaktívne workshopy, zaujímavé osobnosti zo sveta športu a zdravého životného štýlu, individuálne konzultácie, ktoré majú priamy vplyv na ich zdravie – napr. poradenstvo fyzioterapeuta, masáže, meranie telesnej skladby, spirometria a mnohé iné. Vďaka tomu si ľudia často uvedomia, kde majú „rezervy“ a kde si ich telo žiada pozornosť a starostlivosť.

,,Šport a aktívna relaxácia pomáha zamestnancom cítiť sa lepšie dlhodobo."

Z pohľadu zamestnávateľa majú tieto aspekty vplyv na zníženie chorobnosti, zníženie návštev lekárov alebo zníženie obezity či percenta fajčiarov vo firme. V rámci teambuildingov a viacdenných akcií ide, samozrejme, ako už názov napovedá, o stmelenie kolektívov, bližšie vzťahy v rámci väčších tímov, zefektívnenie spolupráce naprieč tímami a taktiež nájdenie spoločných tém aj v rovine mimopracovnej. Aj tu si zakladáme na dlhodobej spolupráci s klientmi, do firiem jazdíme niekoľkokrát ročne a teší nás, že v mnohých z nich už sme zdomácneli a sme partnermi a kamarátmi zamestnancov v oblasti zdravého životného štýlu. 

Pomáha šport zamestnancom na odreagovanie sa?

Určite áno, šport a aktívna relaxácia pomáha zamestnancom cítiť sa lepšie dlhodobo. Vďaka karte MultiSport si každý vyberie to, čo ho najviac baví, a predovšetkým sa môže venovať každý deň niečomu inému. Po náročnom dni v práci, keď máme za sebou niekoľko mítingov, schôdzok alebo inej práce pri počítači väčšinou radšej siahneme po aktívnej relaxácii – zájdeme na kruhový tréning, power jogu, do fitness centra alebo na lezeckú stenu. Ak sme naopak boli celý deň v pohybe a máme ho až-až, potom dáme obvykle prednosť niečomu pohodovejšiemu a viac relaxačnému – zvolíme návštevu wellness centra, soľnej jaskyne, lekcie hathajogy alebo meditácie. Minulý rok sme v MultiSporte odštartovali CSR projekt Duševné zdravie v práci, pretože zo skúsenosti vidíme, že duševné zdravie je súčasťou fyzickej pohody a dobrej kondície. Vďaka karte MultiSport sa môžu zamestnanci cítiť lepšie fyzicky aj psychicky, a zároveň svoju duševnú pohodu môžu podporiť ešte radami, ktoré prinesie náš CRS projekt. 

Ako často treba relaxovať? Môžete odporučiť čitateľom nejaké tipy, ako relaxovať?

Pokiaľ ide o krátkodobú relaxáciu (strečing, dychové cvičenia), tá je vhodná pár minút niekoľkokrát denne. Ak hovoríme o aktívnom odpočinku po práci, je príjemné a prospešné nájsť si čas aspoň dvakrát týždenne. V rámci partnerských športovísk, ktoré môžete vďaka karte MultiSport navštíviť, sú veľmi obľúbené sauny, wellness centrá, ktoré spájajú často viac druhov aktivít (rôzne typy sáun, vírivky, bazény). Rodičia s deťmi veľmi radi navštevujú bazény, aquaparky a soľné jaskyne. 

,,Dnes sauna nie je len „potenie“, ale vie byť taktiež veľkým zážitkom."

Keď už ste zmienili sauny, prezradíte nám, aký vplyv majú na naše zdravie?

Pravidelné saunovanie má mnoho benefitov na ľudský organizmus. Návšteva wellness prostredia je príjemná, pozitívne pôsobí na psychiku, upokojuje a odbúrava stres. Zdraviu prospieva aj preto, lebo zlepšuje prekrvenie tkanív, termoregulačné mechanizmy, obranyschopnosť a odolnosť organizmu, skvalitňuje činnosť srdca, zlepšuje dýchanie a pomáha napríklad aj pri nespavosti. Dnes sauna nie je len „potenie“, ale vie byť taktiež veľkým zážitkom. Mnoho centier ponúka saunové ceremoniály spojené s využitím aromaterapie. V bylinkových saunách nájdete mnoho druhov sušených voňavých rastlín, ktoré uvoľňujú silice. Tie inhalujeme a podporíme tak v našom organizme mnoho pozitívnych procesov – relaxáciu, prekrvenie tkanív alebo očistu organizmu. Možnosti sú veľmi široké a každý si môže nájsť to, čo mu sadne. 

Jana Jakušev Šrýtrová

Jana Jakušev Šrýtrová z firmy MultiSport Benefit je manažérkou eventového tímu, ktorý je celý rok na cestách a stará sa o zamestnancov rôznych firiem. Zároveň je aj inštruktorkou jogy. Má bohaté skúsenosti s podporou fyzického i duševného zdravia zamestnancov. Mimo toho ešte usporiadúva workshopy výroby domácej kozmetiky.