Ako pomôcť dieťaťu pri učení, keď tomu sami nerozumieme?

Aj my ako rodičia máme možnosť pomôcť našim potomkom so vzdelaním aj napriek tomu, že odvtedy, čo sme preberali v matematike trigonometriu, uplynulo veľa rokov.

Všetci, ktorí máme doma malé ratolesti, sme sa počas koronavírusovej krízy ocitli na chvíľu v koži učiteľa. Dištančná výučba a pedagógovia na obrazovke často neboli pre deti dostačujúce, a tak sme sa ako rodičia museli vrátiť späť v čase do pomyselných školských lavíc a oprášiť vtedy nadobudnuté vedomosti. Potom sme však zistili, že matematika piatej triedy už nie je taká jednoduchá, ako keď sme mali jedenásť. Čo s tým?

Ako pomôcť, keď tomu sami nerozumieme?

Náš syn alebo naša dcérka od nás očakávajú pomoc po tom, čo sme ich pokarhali za zlú známku. Ako však poradiť, keď si sami nevieme rady? Nie je to práve najlepší príklad nútiť svoje detičky do úloh a pritom im ukázať, že v dospelosti im to aj tak bude na nič. Máme pre vás hneď niekoľko tipov. V tomto diele sa bližšie pozrieme na projekt Khan Academy. Ide o neziskovú organizáciu, ktorá poskytuje bezplatné vzdelávacie kurzy komukoľvek a kdekoľvek. Zahŕňa učivo niekoľkých predmetov ročníkov základnej školy, prevažne matematiku a ďalšie prírodné vedy.

Náš syn alebo naša dcérka od nás očakávajú pomoc po tom, čo sme ich pokarhali za zlú známku. Potom sme však zistili, že matematika piatej triedy už nie je taká jednoduchá, ako keď sme mali jedenásť.

Ide o medzinárodný projekt, ktorý bol preložený do 46 jazykov, a využíva sa vo viac ako 190 krajinách sveta. Všetky cvičenia a materiály vytvorili odborníci, takže sa nemusíte báť, že by ste si vtĺkali do hlavy nejaké dezinformácie. Nielen deti si tak môžu vďaka úlohám precvičiť práve preberanú látku. Aj my ako rodičia máme možnosť pomôcť našim potomkom so vzdelaním aj napriek tomu, že odvtedy, čo sme preberali v matematike trigonometriu, uplynulo veľa rokov.

Khan Academy poskytuje bezplatné vzdelávacie kurzy komukoľvek a kdekoľvek. Nielen deti si tak môžu precvičiť preberanú látku, ale aj my ako rodičia máme možnosť pomôcť našim potomkom so vzdelaním.

Príbeh rodiča

Náš syn Samuel je v druhej triede. Už od škôlky je veľmi motivovaný a šikovný a normálne učivo v škole mu nestačí. Máme problém udržať jeho pozornosť, keďže stále sa zaujíma o veľa vecí súčasne. Medzi spolužiakmi sa nudí, pretože učiteľ nemá možnosť individuálne sa venovať dieťaťu, ktoré je v látke popredu. Vždy večer po práci som sa snažil vymyslieť pre Sama extra úlohy, ktorými by som ho zabavil. Bohužiaľ, nie som učiteľ a tiež už uplynulo veľa rokov, keď som sedel naposledy v škole. Hľadal som pomoc na internete a objavil som Khan Academy. Úlohy a cvičenia na tejto stránke sa stali pre Samuela novou výzvou. Vďaka nim si môže látku precvičovať, a dokonca sa priučiť aj niečomu novému. Udržujú ho motivovaného. Samovi sa po večeroch venujem stále a teraz mám aj veľmi schopného pomocníka, takže môžem s istotu potvrdiť, že čas pri učení sa je strávený efektívne. 

otecko osemročného Samuela 

Mgr. Kamila Krupová

Autorka článku