Seriál „Dôvera a vzťahy“ – Povedať či nepovedať

Druhý diel zo série troch článkov na tému Dôvera a vzťahy, inšpirovaný príbehmi divákov zo 41. livestreamu „Nie ste v tom sami“ s Petrom Palušákom, ktorý ste mali možnosť sledovať 20. 6. 2022.

Kristína a jej priateľ Roman sú spolu takmer šesť rokov. Od začiatku bol ich vzťah takmer bez problémov. Obaja sa vždy snažili vnímať rôzne situácie bez žiarlivosti, nepodozrievať toho druhého, a nikdy nemali dôvod spochybňovať vzájomnú dôveru. Až do chvíle, keď sa Kristína jedného dňa od Romanovho najlepšieho kamaráta dozvedela, že ju Roman podviedol s jeho kolegyňou.

Čakajú ju dve ťažké rozhodnutia, ktoré zásadne zmenia jej život bez ohľadu na to, ktorú možnosť si zvolí.

Vraj sa to stalo len raz, je z toho nešťastný a ľutuje to. Nevie, že Kristína o tom vie. Veľmi ju to zranilo, pretože ho miluje a verila, že ďalším krokom v ich vzťahu bude svadba. Aj by mu bola schopná odpustiť, no netuší, či mu znova dokáže veriť. Čakajú ju dve ťažké rozhodnutia, ktoré zásadne zmenia jej život bez ohľadu na to, ktorú možnosť si zvolí. V prvom rade sa musí rozhodnúť, či povie Romanovi, že vie o jeho nevere. Potom sa musí rozhodnúť, či mu odpustí a zostane s ním, alebo vzťah ukončí.

Pre Kristínin vnútorný pokoj je potrebné, aby Roman vedel, že vie o jeho nevere. Bez toho, aby mu to povedala, nebude môcť s čistým svedomím pokračovať v ich vzťahu, a už vôbec nie uvažovať o manželstve. Napriek tomu, že ju podviedol, by mu mala dať šancu vysvetliť, prečo to spravil, obzvlášť ak tvrdí, že to ľutuje a stalo sa to iba raz. Čo sa týka ukončenia vzťahu, treba počkať na to, ako sa bude Roman správať po tom, ako mu Kristína oznámi, že vie o jeho nevere, a podľa toho sa definitívne rozhodnúť, či s ním chce zostať alebo vzťah ukončiť. V oboch prípadoch je rozhodnutie na nej.

Prvým krokom je otvorená konverzácia, druhým odpustenie alebo ukončenie vzťahu.

Prvým krokom je teda otvorená konverzácia. Druhým krokom je odpustenie alebo ukončenie vzťahu. Ak sa Kristína rozhodne Romanovi odpustiť a zostane s ním, obnovenie dôvery po niečom takomto bude pre oboch náročné. Ona musí prijať, čo sa stalo v minulosti a sústrediť sa na budúcnosť bez výčitiek minulej krivdy, pretože vzťah, v ktorom budú stále vyčítané veci z minulosti, nemá perspektívu. On si musí postupne prostredníctvom malých krokov znova vybudovať dôveru. Cez sústredenie sa na prítomnosť je možné zmieriť sa s minulosťou a spoločne plánovať budúcnosť.

 

David Peter Palušák

David Peter Palušák

Kňaz a lektor v Motive P